Macbeth MCQ Class 11 | William Shakespeare | Macbeth MCQ Questions and Answers for class 11 | Semester 1 | WBCHSE

Advertisement

এই পোস্টে West Bengal Council of Higher Secondary Education (WBCHSE) বোর্ডের Macbeth MCQ Class 11 প্রকাশ করা হয়েছে। William Shakespeare এর লেখা ‘Macbeth’ এর বাংলা অনুবাদ ইতিমধ্যেই প্রকাশ করা হয়েছে। এখান তার Top 70 MCQ Questions দেওয়া হল। প্রতিটি প্রশ্নের চারটি অপশনের সাথে তার উত্তরটিও প্রকাশ করা হয়েছে। আশা করি ছাত্রছাত্রীরা উপকৃত হবে।

Summary of 'Macbeth': ‘ম্যাকবেথ’ -এর সারসংক্ষেপ

উইলিয়াম শেক্সপিয়রের লেখা ‘ম্যাকবেথ’ হল একটি মর্মান্তিক ট্র্যাজেডি, যা উচ্চাকাঙ্ক্ষা ও অপরাধবোধের ধ্বংসাত্মক প্রভাবকে তুলে ধরে। নাটকের শুরুতে দেখা যায় যে স্কটিশ সেনাপতি ম্যাকবেথ এবং তার সঙ্গী ব্যাঙ্কো এক নির্জন প্রান্তরে তিন ডাইনীর মুখোমুখি হন। ডাইনীরা ভবিষ্যদ্বাণী করে যে ম্যাকবেথ প্রথমে ক্যাওডরের থেন ও পরে স্কটল্যান্ডের রাজা হবেন। তার সাথে আরও বলে যে ব্যাঙ্কোর বংশধররা সিংহাসন লাভ করবে।

প্রথমদিকে ম্যাকবেথের সন্দেহ থাকলেও, ক্যাওডরের থেন হিসাবে তার নতুন উপাধি নিশ্চিত হওয়ার খবর পাওয়ার পর ম্যাকবেথের আগ্রহ বেড়ে যায়। ডাইনীদের ভবিষ্যদ্বাণী এবং তার স্ত্রী লেডি ম্যাকবেথের অদম্য উচ্চাকাঙ্ক্ষার দ্বারা চালিত হয়ে ম্যাকবেথ তার দুর্গে দুজন পুত্রসহ অতিথি হিসাবে থাকা দয়ালু রাজা ডানকানকে হত্যা করেন। প্রথমে অপরাধবোধে ভুগলেও, নতুন ক্ষমতার দ্বারা উৎসাহিত হয়ে ম্যাকবেথ সিংহাসনে আরোহণ করেন। ইতিমধ্যে, ম্যাকবেথের বড়ো ছেলে ম্যালকম ইংল্যান্ডে এবং ছোটো ছেলে ডোনালবেইন আয়ারল্যান্ডে পালিয়ে যায়।

ম্যাকবেথ সিংহাসন আরোহণ করলেও ব্যাঙ্কোকে দেওয়া ডাইনীদের ভবিষ্যৎবাণী নিয়ে তার মনের মধ্যে দ্বন্দ্ব চলতে থাকে। এই দ্বন্দ্ব বা ভয়ের হাত থেকে মুক্তি পেতে ম্যাকবেথ তার বন্ধু ব্যাঙ্কো এবং তার পুত্র ফ্লিয়ান্সকে হত্যার ব্যবস্থা করেন। ব্যাঙ্কোকে হত্যা করতে পারলেও ফ্লিয়ান্স পালিয়ে যায়। তা সত্ত্বেও ডাইনীদের ভবিষ্যৎবাণী নিয়ে সন্দেহ দূর করার জন্য ম্যাকবেথ আবার ডাইনীদের সাথে সাক্ষাৎ করতে যায়। ডাইনীদের কাছে জানতে পারে যে তার সবথেকে বড়ো শত্রু হল ফাইফের থেন ম্যাকডাফ। ডাইনীদের কাছ থেকে ফিরে এসে ম্যাকবেথ জানতে পারে যে ম্যাকডাফ ইংল্যান্ডে পালিয়ে গেছে তার বিরুদ্ধে ম্যালকমের দ্বারা গড়ে তোলা সেনাবাহিনীতে যোগ দিতে, যার ফলে রাগে ম্যাকবেথ ম্যাকডাফের পরিবারকে নির্মমভাবে হত্যা করে। বিভীষিকাময় দর্শন এবং ভয়ে আচ্ছন্ন হয়ে ম্যাকবেথ ক্রমশ বিচ্ছিন্ন ও স্বৈরাচারী হয়ে ওঠেন।

এদিকে, লেডি ম্যাকবেথ তার অপরাধবোধের যন্ত্রণায় উন্মাদ হয়ে যান এবং অবশেষে আত্মহত্যা করেন। শেষে ম্যাকবেথ আক্রমণকারী সেনাবাহিনীর মুখোমুখি হন। ডাইনীদের প্রতারণামূলক ভবিষ্যদ্বাণী সত্ত্বেও যে নারীর জন্ম দেওয়া কেউ তাকে আঘাত করতে পারবে না এবং বার্নাম বন ডানসিনানে না আসা পর্যন্ত সে পরাজিত হবে না, ম্যাকডাফ যাকে মায়ের গর্ভ থেকে অকালে বের করে আনা হয়েছিলেন, শেষ পর্যন্ত ম্যাকবেথকে হত্যা করেন। এরপর স্কটল্যান্ডের রাজা হিসাবে ম্যালকমকে মুকুট পরানো হয় এবং স্কটল্যান্ডে আইন শৃঙ্খলা ফিরিয়ে আসে।

Macbeth MCQ Class 11 | Semester 1

1) Macbeth was written by –
(a) R. K. Narayan
(b) W. B. Yeats
(c) William Shakespeare
(d) Oscar Wilde
Ans: (c) William Shakespeare

2) Shakespeare’s ‘Macbeth’ is a –
(a) comedy 
(b) tragedy
(c) novel
(d) epic
Ans: (b) tragedy

3) Duncan was the king of –
(a) England
(b) Scotland
(c) Ireland
(d) Greenland
Ans: (b) Scotland

4) Who was the close relative of King Duncan?
(a) Banquo
(b) Macduff
(c) Macbeth
(d) Malcolm
Ans: (c) Macbeth

5) When the story begins, Macbeth was –
(a) the thane of Cawdor
(b) the thane of Glamis
(c) the thane of Scotland
(d) the thane of Fife
Ans: (b) the thane of Glamis

6) Macbeth defeated a rebel army assisted by the –
(a) troops of Scotland
(b) troops of Norway
(c) troops of Spain
(d) troops of France
Ans: (b) troops of Norway

7) The two Scottish General who were returning from the battle were –
(a) Malcolm and Macduff
(b) Banquo and Macbeth
(c) Macbeth and Macduff
(d) Macbeth and Duncan
Ans: (b) Banquo and Macbeth

8) When Macbeth and Banquo were returning from the great battle, there was –
(a) torrential rain
(b) sunshine
(c) lightning and thunder
(d) darkness and mist
Ans: (c) lightning and thunder

9) On the way from the battle Macbeth and Banquo saw –
(a) three witches
(b) four witches
(c) other soldiers
(d) enemy troop
Ans: (a) three witches

10) The witches looked like –
(a) mad creatures
(b) unearthly creatures
(c) charming ladies
(d) queens
Ans: (b) unearthly creatures

11) The three strange creatures –
(a) looked like women
(b) had withered skin and wild dresses
(c) had beards
(d) all of these
Ans: (d) all of these

12) The three unearthly creatures that met with Macbeth and Banquo were singing –
(a) Heave ho!
(b) Fair is foul, foul is fair
(c) Hey and a ho and a hey nonnino!
(d) Avaunt!
Ans: (b) Fair is foul, foul is fair

13) The first witches saluted Macbeth with the title of –
(a) thane of Glamis
(b) thane of Cawdor
(c) thane of Fife
(d) King of Scotland
Ans: (a) thane of Glamis

14) The second witch saluted Macbeth as –
(a) thane of Glamis
(b) thane of Cawdor
(c) thane of Fife
(d) King of Scotland
Ans: (b) thane of Cawdor

15) The third with saluted Macbeth as –
(a) thane of Glamis
(b) thane of Cawdor
(c) thane of Fife
(d) King of Scotland
Ans: (d) King of Scotland

16) “Lesser than Macbeth and greater” – The man who was talked about here is –
(a) Macduff’s father
(b) an Irish General
(c) Malcolm’s father
(d) Banquo
Ans: (d) Banquo

17) As the witches vanished, there arrived the/a –
(a) messenger of the king
(b) envoys from the king
(c) soldier from the battlefield
(d) king of Scotland
Ans: (b) envoys from the king

18) Macbeth came to know from the envoys that he was conferred the title of the –
(a) thane of Glamis
(b) thane of Cawdor
(c) the king of Scotland
(d) none of these
Ans: (b) thane of Cawdor

19) Lady Macbeth was an extremely –
(a) ambitious woman
(b) impractical woman
(c) impulsive woman
(d) emotional woman
Ans: (a) ambitious woman

20) Banquo called the witches –
(a) ministers of darkness
(b) ministers of light
(c) minsters of the sky
(d) invisible ministers
Ans: (a) ministers of darkness

21) Duncan visited –
(a) Banquo’s castle
(b) Macduff’s castle
(c) Malcolm’s castle
(d) Macbeth’s castle
Ans: (d) Macbeth’s castle

22) Duncan came to the castle of Macbeth –
(a) alone
(b) with Malcolm and Donalbain
(c) numerous thanes and many attendants
(d) both ‘b’ and ‘c’
Ans: (d) both ‘b’ and ‘c’

23) Malcolm and Donalbain were the sons of –
(a) Macduff
(b) Banquo
(c) Duncan
(d) Macbeth
Ans: (c) Duncan

24) The name of Macbeth’s castle is –
(a) Dunsinane
(b) Invernes
(c) Inferno
(d) Inverness
Ans: (d) Inverness

25) Which birds had built their nests in Macbeth’s castle?
(a) swallows or marlets
(b) nightingales
(c) martins
(d) parrots or parakeets
Ans: (a) swallows or marlets

26) Lady Macbeth hid her treacherous purpose with –
(a) smiles and beauty
(b) smiles and hospitality
(c) her beauty and grace
(d) smiles and charming etiquette
Ans: (d) smiles and charming etiquette

27) Lady Macbeth woke up to plot the murder of the king –
(a) in the morning
(b) at night
(c) at midnight
(d) in the evening
Ans: (c) at midnight

28) Lady Macbeth approached Duncan’s chamber with a/an –
(a) dagger
(b) sword
(c) knife
(d) axe
Ans: (a) dagger

29) Lady Macbeth could not kill Duncan because –
(a) Duncan resembled her father
(b) Macbeth did not allow her
(c) there were guards sitting at the door
(d) she was weak and irresolute
Ans: (a) Duncan resembled her father

Macbeth MCQ Questions and Answers for Class 11

30) Lady Macbeth wanted to lay the guilt of murdering Duncan on –
(a) Macduff
(b) Malcolm
(c) Banquo
(d) the drunken grooms
Ans: (d) the drunken grooms

31) While going to Duncan’s chamber Macbeth saw –
(a) a dagger lying on the floor
(b) a dagger hanging in the air
(c) a sword hanging in the air
(d) a gun lying on the floor
Ans: (b) a dagger hanging in the air

32) Macbeth could not utter the word –
(a) God
(b) Christ
(c) Amen
(d) Bless
Ans: (c) Amen

33) Macbeth felt as if he heard a voice saying –
(a) Macbeth shall sleep deep
(b) Macbeth shall sleep forever
(c) Macbeth shall sleep no more
(d) Macbeth has nourished life
Ans: (c) Macbeth shall sleep no more

34) The suspicion of murder fell upon –
(a) Lady Macbeth
(b) Macbeth
(c) Malcolm
(d) Donalbain
Ans: (b) Macbeth

35) The elder son of Duncan was –
(a) Donalbain
(b) Malcolm
(c) Macduff
(d) Banquo
Ans: (b) Malcolm

36) The younger son of Duncan was –
(a) Malcolm
(b) Macduff
(c) Donalbain
(d) Macbeth
Ans: (c) Donalbain

37) Duncan’s younger son Donalbain fled to –
(a) England
(b) Finland
(c) Ireland
(d) Scotland
Ans: (c) Ireland

38) Malcolm fled to –
(a) England
(b) Ireland
(c) Scotland
(d) Finland
Ans: (a) England

39) As the two sons of Duncan were not available, the next heir to the throne was –
(a) Macduff
(b) Macbeth
(c) Banquo
(d) Fleance
Ans: (b) Macbeth

40) Banquo was –
(a) ambitious
(b) gentle but clever
(c) loyal
(d) honest but ambitious
Ans: (d) honest but ambitious

41) The name of Banquo’s son is –
(a) Malcolm
(b) Donalbain
(c) Fleance
(d) Macduff
Ans: (c) Fleance

42) Macbeth and Lady Macbeth defiled their hands by committing –
(a) regicide (রাজহত্যা)
(b) suicide (আত্মহত্যা)
(c) patricide (পিতৃহত্যা)
(d) fratricide (ভ্রাতৃঘাতী)
Ans: (a) regicide

43) To kill Banquo and his son, Macbeth hired some –
(a) criminals
(b) shooters
(c) assassins
(d) soldiers
Ans: (c) assassins

44) The hired assassins murdered – 
(a) only Banquo
(b) only Fleance
(c) both Banquo and Fleance
(d) neither Banquo nor Fleance
Ans: (a) only Banquo

45) In the banquet Macbeth saw –
(a) the real Banquo
(b) the real Fleance
(c) the ghost of Banquo
(d) Banquo with Fleance
Ans: (c) the ghost of Banquo

46) In the banquet Macbeth saw the ghost of Banquo –
(a) laughing cruelly
(b) bearing a glass in his hand
(c) occupying the seat reserved for Banquo
(d) approaching slowly to kill Macbeth.
Ans: (c) occupying the seat reserved for Banquo

47) In the banquet hall, Macbeth was actually looking at –
(a) the table
(b) an empty chair
(c) one of the thanes
(d) the mirror
Ans: (b) an empty chair

48) Macbeth decided to visit the heath once more in search of –
(a) Donalbain
(b) the assassins
(c) the three witches
(d) Malcolm
Ans: (c) the three withes

49) Macbeth found the witches in a –
(a) building
(b) hollow
(c) cave
(d) castle
Ans: (c) cave

50) While preparing their charms the witches had set all the ingredients in –
(a) a bowl
(b) cauldron
(c) basket
(d) bucket
Ans: (b) cauldron

51) The first spirit looked like –
(a) an armed head
(b) a crowned child
(c) a bloody child
(d) none of these
Ans: (a) an armed head

52) The second spirit looked like –
(a) an armed head
(b) a bloody child
(c) a crowned child
(d) none of these
Ans: (b) a bloody child

53) The third spirit looked at Macbeth as –
(a) a bloody child
(b) an armed head
(c) a crowned child
(d) none of these
Ans: (c) a crowned child

54) Macduff was the Thane of – 
(a) cawdor
(b) Ross
(c) Fife
(d) Glamis
Ans: (c) Fife

55) The second spirit told Macbeth not to fear anyone who was –
(a) committed a foul deed
(b) fled to other country
(c) killed another person
(d) born naturally of a woman
Ans: (d) born naturally of a woman

56) The third spirit told Macbeth that he cannot be vanquished till –
(a) the thane of Fife came
(b) Malcolm’s army reached Scotland
(c) Birnam woods comes to Dunsinane Hill
(d) none of these
Ans: (c) Birnam woods comes to Dunsinane Hill

57) The cauldron sinking into the ground, the number of shadows like kings that passed by Macbeth was –
(a) six
(b) eight
(c) ten
(d) twelve
Ans: (c) eight

58) The last figure of the eight shadows of kings was –
(a) Macbeth
(b) Fleance
(c) Banquo
(d) Macduff
Ans: (c) Banquo

59) After coming out of the witches’ cave, Macbeth got the news that –
(a) Macduff had fled to England
(b) Malcolm had fled to England
(c) Donalbain had returned
(d) Fleance had returned
Ans: (a) Macduff had fled to England

60) In England, Macduff joined the army led by –
(a) Macbeth
(b) Malcolm
(c) Donalbain
(d) Duncan
Ans: (b) Malcolm

61) Macbeth’s men brutally slaughtered – 
(a) Macduff and his wife
(b) Macduff’s Wife and his children
(c) Only Macduff’s wife
(d) Only Macduff’s children
Ans: (b) Macduff’s wife and his children

62) Lady Macbeth suffered from –
(a) cancer
(b) viral fever
(c) somnambulism
(d) nervous breakdown
Ans: (c) somnambulism

63) The approach of Malcolm’s army roused in Macbeth –
(a) his ancient courage
(b) his lost vanity
(c) fear of doom
(d) wrath of revenge
Ans: (a) his ancient courage

63) The moving of the Birnam woods was first noticed by –
(a) Macbeth
(b) the three witches
(c) a messenger
(d) the guards
Ans: (c) a messenger

64) The man who was not naturally born but untimely taken out of his mother’s womb was –
(a) Macbeth
(b) Malcolm
(c) Macduff
(d) Donalbain
Ans: (c) Macduff

65) Macbeth was killed by –
(a) Malcolm
(b) Donalbain
(c) Macduff
(d) Banquo
Ans: (c) Macduff

66) The new lawful king of Scotland was –
(a) Macbeth
(b) Macduff
(c) Malcolm
(d) Donalbain
Ans: (b) Malcolm

67) With a powerful army, Malcolm and Macduff were approaching –
(a) Scotland
(b) Ireland
(c) England
(d) Finland
Ans: (a) Scotland

68) Macduff presented Malcolm –
(a) a sword
(b) the head of Macbeth
(c) the throne
(d) the crown of Macbeth
Ans: (b) the head of Macbeth

69) The first spirit told Macbeth to beware of –
(a) Malcolm
(b) Fleance
(c) Banquo
(d) the Thane of Fife
Ans: (d) the Thane of Fife

70) Duncan resembled –
(a) Macbeth’s father
(b) Lady Macbeth’s father
(c) Lady Macbeth’s brother
(d) Macbeth’s brother
Ans: (b) Lady Macbeth’s father

আরও পড়ুন:

আমাদের সাইটে আপনার মূল্যবান সময় অতিবাহিত করার জন্য ধন্যবাদ। Macbeth MCQ Questions and Answers for Class 11 আপনার কেমন লেগেছে তা জানাতে নীচে কমেন্ট করতে ভুলবেন না। তাছাড়াও আমাদের সাইট নিয়ে আপনার কোনো জিজ্ঞাসা বা সাজেশন থাকলে তা আমাদের নির্দ্বিধায় জানাতে পারেন।

6 thoughts on “Macbeth MCQ Class 11 | William Shakespeare | Macbeth MCQ Questions and Answers for class 11 | Semester 1 | WBCHSE”

Leave a Comment